Titel: En friarhistoria

Meddelare: Hustru Sara Ekblad  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Min mor talade om den här historia:

Det var en pojke, som gick och friade till en flicka. Alla gångerna, han kom dit satt och spann, och hon syntes vara så flitig. En gång hade hon lindat upp en väldig massa lin på rockhuvudet. "När skall du hinna spinna det där tomt", sade pojken. "Å, det står inte på", sade hennes mor, "sju om dan, sju om dan!", Det här trodde pojken inte mycket på och beslöt därför ta reda på, huru det var. Då han för en stund blev ensam i stugan, tog han "heberjsnyckeln" och hängde upp den rockhuvudet under linet. Sen dröjde han bra länge, innan han gick och hälsade på fästmön nästa gång. Nu beklagade sig svärmor, skulle bli, att de haft en sån stor olycka. De hade mistat "heberjsnyckeln" och var alldeles rådlösa, för de stopp inte in efter någon mat. "Nog ska då väl gå få igen den", tyckte pojken, och så gick han och lyftade linet av rockhuvudet och tog fram nyckeln. Men då blev de mycket skamsna bägge två, och sen syntes pojken inte till mera i den gården.
(Lika i Lagfors, Ljustorps sn.)